El crític literari Àlex Broch parla en aquest vídeo d’Estimada Marta, un dels llibres més emblemàtics de Martí i Pol. Podeu mirar el vídeo o llegir-ne la transcripció:
“La tercera etapa és la de la malaltia de Martí i Pol, que dura set anys. Hi ha un llibre emblemàtic -la tercera part d’un llibre que es diu ‘Estimada Marta’-, que és l’amor, que és la vida. Marta no és cap nom concret: ‘Marta -diu ell-, és una i totes’.
Per tant, és una visió de la dona que Martí i Pol poetitza en quinze poemes extraordinaris, dels més importants de la poesia amorosa del segle XX. Hi ha tota una relació, segurament, amb la poesia tendra, oberta, blanca -per què hi ha poesia eròtica blanca i no blanca- de Salvat-Papasseit: la descoberta de la persona, el procés i l’estimació. Però que justament al 77 ell faci una afirmació de vida a partir d’una poesia amorosa, transmet la idea que ell ha superat -o vol, o intenta superar-, aquesta malaltia que el té paralitzat.
Per tant, la tercera etapa és la de la superació intel·lectual -perquè ell no pot aixecar-se de la cadira de rodes-, és una voluntat de ser contra una vida que li impedeix ser com ell vol. Per això el títol ‘Salveu-me la mirada’, perquè l’únic contacte que té amb el món és a través de la mirada. Perquè no pot ni parlar, o parla molt poc i molt malament, és molt difícil seguir-lo. La percepció que té és des de la mirada. Per això salveu-me els ulls, salveu-me la mirada és aquesta idea que presideix el títol del llibre que presentem.”

×