L’historiador Daniel Venteo, director de l’obra Autobiografia de Catalunya d’Enciclopèdia Catalana, explica en aquest vídeo com aquesta obra vincula fets i protagonistes de diferents moments de la història de Catalunya a partir dels documents que s’hi reprodueixen.

“La pesca ha estat un dels motors econòmics de la història de Catalunya i una bona mostra, per exemple, són els retrats que a principis del segle XX Josep Esquirol va fer a l’Escala dels pescadors locals. Són retrats amb un valor sociològic, antropològic, etnogràfic de gran vàlua i el fotògraf n’era conscient.

És molt interessant veure també el contrast amb una miniatura medieval, en aquest cas de la ‘Bíblia de Vic’ de 1268, en què una escena de pesca ens mostra, no com eren els pescadors fa dos mil anys en temps de Jesucrist, sinó com eren els pescadors en el segle XIII. És un document excepcional perquè al costat de les fotografies de l’Escala de principis del segle XX de Josep Esquirol, ens mostren un retrat de com eren els pescadors al llarg de la història de Catalunya.”

×